Pesach eller Osyrade brödets högtid

Pesach infaller alltid på samma datum varje år, den 14 i Nissan i den judiska kalendern. Pesach firas till minne av uttåget ur Egypten, där Israels barn var slavar åt Egyptierna. Eftersom den judiska kalendern har färre årsdagar än vår kalender så kommer det till en extra månad vissa år för att komma i takt med årstiderna. Därför infaller Pesach olika i förhållande till påsk.

"Detta är Herrens högtider, de heliga sammankomster som ni skall utlysa på bestämda tider: I den första månaden, vid aftontiden på den fjortonde dagen i månaden, är Herrens påsk, och på den femtonde dagen i samma månad är Herrens osyrade bröds högtid. Då skall ni äta osyrat bröd i sju dagar. På den första dagen skall ni hålla en helig sammankomst. Ni skall då inte utföra något arbete. Och ni skall offra eldsoffer åt Herren i sju dagar. På den sjunde dagen skall ni åter hålla en helig sammankomst, och då skall ni inte utföra något arbete".
3 Mos 23:4-8


Pesach som betyder 'gå förbi' skall påminna om den sista kvällen och natten för Guds egendomsfolk i Egypten. Varje familj av Israels folk skulle på den tionde dagen i den första månaden ta ett felfritt årsgammalt lamm av hankön och förvara det till den fjortonde dagen. Då skulle varje familj/hushåll slakta lammet i skymningen och stryka av blodet på dörrposten och på övre dörrträet i huset där man äter lammet. De skulle äta upp lammet snabbt under natten, vara påklädd och ha skor på fötterna. De skulle också göra en deg som inte hade blivit syrat för att ta med och de skulle äta bröd av denna deg i sju dagar. Vi vet att Herren slog allt förstfött i Egypten denna natt utom i de hus där man strukit blodet på dörrposterna. Läs 2 Mos 12

Mose förde sedan hela Israel folk ut ur Egypten. Herren talade till Mose och sade att Israels barn efter detta skulle fira Pesach och Det osyrade brödets högtid till minne av uttåget ur Egypten. När Israels barn kom till det land som Herren lovat dem skulle de dessutom fira Förstlingsfruktens högtid då man offrade det första av kornskörden. Denna högtid infaller 16 i Nissan under det Osyrade brödets högtid.

Kvällen när Jesus firade den sista påskmåltiden med sina lärjungar, instiftade Han också nattvarden. Jesus symboliserar påskalammet och Jesus befriade den påsken mänskligheten från syndens slaveri genom sin död på korset. När sedan Jesus uppstod på den tredje dagen var det på Förstlingsfruktens dag.

När Gud förelade Israels barn att fira Herrens högtider så sade han att de skulle fira dessa högtider på bestämda tider. I den äldsta kristna församlingen firades påsken länge på judiskt sätt. När kyrkan på trehundratalet ville bryta med de judiska traditionerna, så formade man om HERRENS högtider och man följde inte längre den judiska kalendern.

----

Innan Pesach städar alla mycket noggrant ut all jäst och bröd, kakor och annat som kan innehålla mjöl och jäst. Man städer husen och slänger allt som man inte med säkerhet kan rengöra från jäst och jäst deg. Man byter till porslin som bara används under påsken. I affärerna stänger man för alla hyllor där det normalt finns bröd och andra varor som innehåller jäst och mjöl. Det finns inget vanligt bröd att köpa under dessa 7 dagar. Under Pesach äter man inget syrat bröd, chametz, istället äter man osyrat bröd, matza. Matza liknar svenskt tunnbröd. Som chametz räknas allt som görs av något av de vanliga sädesslagen, vete, råg, korn och havre, och som inte är färdigjäst på 18 minuter efter att ha kommit i kontakt med vatten.

Pesach börjar med en Sedermåltid (seder = ordning) den första kvällen. Måltiden innehåller en ceremoniell del och en vanlig måltid och nattvard. Hela måltiden är en lång och spännande berättelse om hur Herren räddade Israels barn ut ur Egypten. Familjerna sjunger och läser ur Haggadah som innehåller berättelsen och böner förknippade med Pesach.

På sederbordet finns förutom tre bröd (matza), ett sederfat med bittra örter (maror, oftast pepparrot), en grönsak (persilja, doppas i saltvatten), charoset (en blandning av äpple, nötter, vin och kanel), ett bränt ägg, ett bränt ben. Mitt på bordet står en extra vinbägare, för profeten Elia.