Tallit - bönesjal
Talliten är det mest kända attributet vid judisk bön. Talliten bärs av män från 13 års ålder efter deras BarMitzva (likt vår konfirmation), när judiska pojkar blir män.

Talliten är gjord av endera silke eller ull. För många är användandet av ull det mest rätta. Man ser den Allsmäktige som en fåraherde som tar hand om fåren som Han älskar. En man som sveper in sig i talliten, symboliserar att han sveper in sig i Guds kärlek när han ber.

Ränderna på talliten är blå eller svart. Den blå färgen påminner om en blå färg som kom från en speciell snigel som fanns vid medelhavet där Tel Aviv ligger i dag. Den blå färgen fanns som invävda trådar i hörntofsarna på mantlarna som männen bar på bibelns tid. Den svarta färgen på ränderna skall påminna om det andra templets förstöring och om förskingringen av judar runt världen.

Idag kan man ofta se en design av Israels flagga invävd i talliten. Då har talliten två ränder av blått och en Davidsstjärna i mitten. Den första israeliska flaggan var en sådan tallit. På övre kanten av talliten är det en förstärkt kant med texten. "Välsignad är Du Herren vår Gud, världens Konung, som har helgat oss med Hans bud och uppmanat oss att svepa in oss i en Tzitzit."

Talliten bärs bara vid bön och då bara på morgonen eller av brudgummen vid bröllop. Det är bara på Yom Kippur som talliten bärs på kvällen.